Monday, October 21, 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ για την δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας, στην τοπική κοινότητα Αγίου Βλασίου

  Η Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συντοπίτες και συγχωριανούς, για την εύρεση ατόμων που έχουν όρεξη, δυνατότητα και θέληση να συμμετέχουν σε αυτή.


  Σκοπός της άτυπης αυτής ομάδας, είναι αφενός ο εξωραϊσμός ολόκληρης (αν είναι εφικτό) της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βλασίου, και αφετέρου, η πρακτική αντιμετώπιση/ανάδειξη/γνωστοποίηση των δημόσιων προβλημάτων που αφορούν τον τόπο και τους κατοίκους των χωριών - οικισμών:  Άνω Άγιος Βλάσιος, Σοβολακίτικα, Καραμαναίικα, Αγία Παρασκευή, Κάτω Άγιος Βλάσιος, Μπόκρη, Σκαλτίνα & Λάπατο.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, κρίνονται απαραίτητα τα εξής:

  • Η διαρκής συνεργασία και επικοινωνία της ομάδας με τον εκάστοτε πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Βλασίου, ώστε να υλοποιούνται ιδέες και να επιλύονται ουσιαστικά όσα ζητήματα/προβλήματα προκύπτουν. Η ομάδα θα έχει παράλληλα και έναν υποστηρικτικό χαρακτήρα προς το έργο και την ιδιότητα του ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά (το τονίζουμε αυτό), γνωστοποιώντας ή υπενθυμίζοντάς του τα προβλήματα της κοινότητας που ενδεχομένως αυτός να μην έχει λάβει υπόψιν ή να μην έχει μεριμνήσει εγκαίρως για την επίλυσή τους, δεδομένου ότι η κοινότητα δεν δύναται να εκλέξει αρμόδιο τοπικό συμβούλιο, αλλά μόνο ένα άτομο, τον πρόεδρο.
  • Η συνεργασία και επικοινωνία της ομάδας με τους κατοίκους της κοινότητας (μόνιμους ή μη), καθώς ΚΑΙ των κατοίκων με την ομάδα, ώστε να υπάρχει αλληλοενημέρωση και να καταγράφονται τα προβλήματα προς αντιμετώπιση και οι διάφορες ιδέες/προτάσεις  προς υλοποίηση. Όταν επιτυγχάνονται τα παραπάνω, θα ακολουθεί ενημέρωση του προέδρου και σχετική συνεργασία ώστε να  ακολουθούν πράξεις και έργα, καθώς η ομάδα από μόνη της δεν δύναται εύκολα να διαθέσει πόρους και ούτε είναι αυτός ο ρόλος της, άρα θα πρέπει να δέχεται βοήθεια από τον Δήμο Αγρινίου.

Τονίζεται ότι:

  Η εθελοντική ομάδα δεν έχει σαφή «όρια». Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα δεν απαιτεί κάτι από τα μέλη, ούτε είναι απαραίτητο να αποτελείται από συγκεκριμένα, σταθερά μέλη. Τα μέλη μπορεί να διαμένουν μόνιμα ή περιστασιακά σε κάποιο από τα χωριά της τοπικής κοινότητας, να είναι κάτοικοι Αγρινίου ή μακρινών πόλεων, ή να βρίσκονται οπουδήποτε, αρκεί να ενδιαφέρονται για το χωριό και να μπορούν να τροφοδοτούν την ομάδα με τις ιδέες τους ή απλά να καταθέτουν την άποψή τους πάνω σε κάποιο θέμα, όποια κι αν είναι αυτή.

 Το να είναι κάποιος, μέλος της εθελοντικής ομάδας, δεν τον δεσμεύει απαραίτητα να είναι υποχρεωτικά παρών σε όλες τις δράσεις που θα οργανώνονται. Απλά δηλώνει ότι το συγκεκριμένο άτομο ενδιαφέρεται και προτίθεται να βοηθήσει, όπου και όποτε μπορεί, και γι αυτόν τον λόγο θα ενημερώνεται και θα είναι σε επαφή με την ομάδα.

  Η ομάδα είναι εθελοντική. Η βοήθεια ΌΛΩΝ (είτε ατόμων είτε συλλόγων) είναι καλοδεχούμενη, όπου και όποτε μπορούν να την προσφέρουν. Κατανοούμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες, ότι όλοι έχουμε λίγο πολύ τις υποχρεώσεις μας και ότι η περιοχή του Αγίου Βλασίου είναι ορεινή με ελάχιστους κατοίκους και με πολλά προβλήματα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενθαρρύνει να πράττουμε για να το αλλάξουμε, και όχι να κρατάμε απόσταση αφήνοντας το χωριό στην μοίρα του.



Πρώτοι στόχοι:

  Η καταγραφή και ανάδειξη/δημοσιοποίηση των καθημερινών προβλημάτων ολόκληρης της Τ.Κ. Αγίου Βλασίου, και η συζήτηση με τον πρόεδρο ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, για την επίλυσή τους.

  Χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε άλλο, θα δοθεί έμφαση στο ότι η περιοχή του Αγίου Βλασίου πρέπει να βγει από την αφάνεια/αδράνεια των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι διαθέτει ένα πανέμορφο, ορεινό σύμπλεγμα ελατοσκέπαστων και καταπράσινων βουνών, τα οποία μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή, αλλά μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έγινε διότι εμείς οι ίδιοι πρωτίστως δεν στοχεύσαμε σε αυτό. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ανοιχθούν, να χαρτογραφηθούν και να διαφημιστούν τα παλιά μονοπάτια της περιοχής, προσελκύοντας πεζοπόρους και ορειβάτες από όλη την Ελλάδα. Αξίζει τον κόπο!

  Επίσης, θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να βελτιωθεί η εικόνα του χωριού και των γύρω οικισμών, με ευπρεπισμό και καθαρισμό των δημόσιων χώρων (π.χ. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βλασίου), με πλακόστρωση στα μικρά σοκάκια, χαρτογράφηση τοπωνυμίων & επισήμανσή τους με ταμπέλες κτλ.

  Μια άλλη ιδέα, είναι να καθιερωθεί κάθε Αύγουστο, μια ομαδική ανάβαση-πεζοπορία προς τις κορυφές Προφήτης Ηλίας & Κούτουπας του Παναιτωλικού Όρους, με συμμετοχή όσων βρίσκονται εκείνη την περίοδο στο χωριό αλλά και ατόμων από άλλες περιοχές, ύστερα από πρόσκληση που θα στέλνει η εθελοντική ομάδα.


Αυτός ο τόπος αξίζει πολλά περισσότερα
και πρέπει να αναδειχθεί!


Κάθε ιδέα, πρόταση και βοήθεια
είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη!

Στείλτε μας τις προτάσεις σας,
είμαστε ανοιχτοί για κάθε συζήτηση!


email: ethelontesagiouvlasiou@gmail.com
facebook: Εθελοντική Ομάδα Αγίου Βλασίου


No comments:

Post a Comment